Oulu Talent Hub -hanke

Ratkaisuja työpaikkojen, hyvinvoinnin ja pohjoisen puolesta – yhdessä Oulu Talent Hub -hanke 2021-2022

Oulu Talent Hub -hanke

Tarvitaan osaavaa työvoimaa yhteisen kakun kasvattamiseksi

Oulun seudun ja Pohjois-Suomen yritykset kärsivät pahenevasta osaajapulasta. Tulossa on miljardi-investointeja, joita tekemään tarvitaan monenlaisia osaajia. Samaan aikaan työvoima alueella vähenee, siirtyy kasvukeskuksiin ja eläköityy. Kaikilla aloilla eläköityvien tilalle ei arvokkaalle työlle ole tulossa tarpeeksi jatkajia.

Tarvitaan kasvua ja kansainvälistymistä

Osaajapula haittaa yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Suuria investointeja odotetaan muun muassa esimerkiksi energia-, bio- ja kaivosaloille. ICT, kauppa ja palvelu, hoitotyö kaipaavat tekijöitä. Metsäala uhkaa näivettyä kiinnostuksen puutteeseen. Ratkaisua haetaan alueen kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista. Alueen yritykset ja osaajat eivät välttämättä löydä toisiaan. Ulkomailta tulleet tutkinto-opiskelijat myös työllistyvät huonosti Suomeen.

Oulun kauppakamari, BusinessOulu, OSAO, OAMK ja Oulun yliopisto ovat yhdistäneet voimansa ratkaistakseen, kuinka osaajat ja työvoimaa tarvitsevat yritykset kohtaisivat toisensa paremmin.

Tavoittelemme parempaa palvelua yrityksille, vertaisneuvontaa, yhden luukun asiointia

Haluamme kehittää yhdessä keinoja, joilla yritykset voivat paremmin rekrytoida ulkomaisia osaajia alueemme opiskelijoista. Tällä hetkellä alueen yritykset ja osaajat eivät välttämättä löydä toisiaan. Ulkomailta tulleet tutkinto-opiskelijat myös työllistyvät huonosti Suomeen.

Haluamme yhden luukun palvelun, jossa viranomaiset, yritykset ja oppilaitokset kohtaavat toisensa. Maahanmuutto, työluvat, työllistyminen, perheen palvelut, kielikurssit. Lista tarpeista on pitkä ja avuksi pitää tarjota helposti löydettäviä ratkaisuja.

Haluamme rakentaa mentoriverkoston alueen yritysten tukemiseksi. Yritykset tietävät itse parhaiten tarpeensa. Ne ovat myös hyviä neuvomaan toisiaan yhteisten haasteiden äärellä.

Hyvä kello kauas kantaa

Haluamme nostaa esille hyviä kokemuksia, kertoa kansainvälisten yritysten arjesta, auttaa yrityksiä näkemään niitä selkeitä hyötyjä, joita kansainvälisen henkilökunnan mukana tulee. Haluamme lisätä tapahtumia ja yhdistää ihmisiä.

Kansainväliset osaajat ovat yrityksille vahvistus. He tuovat asiantuntemusta ja taitoja, joilla yritys pärjää kotimaassa. He voivat toimia pelinrakentajina kansainvälisille markkinoille.  Asiassa kaivataan monesti vain uudelleenajattelua ja oikeita kysymyksiä. Miksi haluaisin palkata ulkomailta tulleen osaajan? Miksi heitä on välttämätöntä palkata tulevaisuuden tekijöiksi myös Pohjois-Suomeen?

Oulu Talent Hub -hanke 2021-2022 luo pysyviä rakenteita työvoiman saatavuuden, yritysten ja kansainvälistymisen tueksi.

Lue lisää hankkeen kotisivuilta: oulutalenthub.fi