Yhdessä meistä on omenapuun istuttajiksi


Nyt tuntuu siltä, että vihdoin otamme niitä kauan kaivattuja harppaavia askeleita kohti tulevaisuutta. Alueellamme on käynnissä ja käynnistymässä järkyttävän hienoja teollisia hankkeita, jotka vievät meitä vauhdilla eteenpäin. Pari näistä mainitakseni SSAB tulee tekemään fossiilivapaata terästä, ja Outokumpu suunnittelee biokoksilaitosta.

Suunnittelupöydillä on myös suuria tuulipuistohankkeita niin maalle kuin merelle. Lisäksi vetytalous on tärkeässä roolissa. Vedyn avulla pystymme säilömään tuotettua vihreää sähköä ja käyttämään sen monin eri tavoin teollisuuden ja ihmisten tarpeiden kattamiseen. Sille on jo tiedossa paljon kysyntää, vaikka elektrolyysilaitoksia tai jakeluverkkoja ei vielä olekaan valmiina.

Meillä täällä pohjoisessa Suomessa on paljon hienoa teollisuutta, joka palvelee meitä ihmisiä ympäri tämän planeetan. Lisäksi meillä on sellaista osaamista, joka mahdollistaa teollisen tuotannon mukauttamisen ketterästi kohti parempaa tulevaisuutta. Me teolliset toimijat teemme mielellämme muutokset, joita tarvitaan, että ilmastonmuutosta ja luontokatoa saadaan hidastettua ja lopen pysäytettyä.

Teollisuus ei kuitenkaan pysty yksin tekemään vihreää siirtymää. Tarvitsemme muutoksen toteuttamiseen uusia energialähteitä ja energian siirtoon linjoja ja linjastoja. Lisäksi luvitukset menevät uusiksi, kun fossiilisia energian lähteitä korvataan uusiutuvilla. Joillakin mökkimaisema saattaa muuttaa muotoaan.

Luotamme, että yhteiskunta on sitoutuneesti mukana tässä siirtymässä ja hoitaa omat vastuunsa. Se tulee vaatimaan töitä, sopeutumista ja sujuvaa yhteistoimintaa. Uskomme, että yhteiskunta on siirtymässä vahvasti mukana, koska se ei ole tärkeää pelkästään meille teollisille toimijoille tai rakkaalle Suomelle ja suomalaisille, vaan se on koko tämän pallon asukkaiden etu.

Vaikka ilmastonmuutoksen uutisointi ja tunnelma välillä tuntuu maailmanlopun meiningiltä, niin haluan muistuttaa Martin Lutherin viisaudella. Hän sanoi, että ”Vaikka tietäisin maailman menevän huomenna palasiksi, istuttaisin silti omenapuun.” Näin meidänkin tulee tehdä. Meidän tulee tehdä parhaamme paremman huomisen uskossa. Ja niinhän me teemme, yhdessä. Emmekö vain?

Antti Hautamäki
Bet-Ker Oy:n toimitusjohtaja
Oulun kauppakamarin teollisuusvaliokunnan puheenjohtaja

Kategoriat:Investoinnit, Teollisuus, Ilmasto