Oulun kansainvälistyminen on lentoyhteyksien varassa 

Mari Viirelä, Oulun kauppakamari. Kuva: Teija Soini/Fotosoini

Oulun kaupunkistrategiassa halutaan rakentaa yhdessä kansainvälisiä menestystarinoita ja kaupunki nähdään kansainvälisenä kasvukeskuksena. Ajatus kansainvälisestä kasvukeskuksesta on kaunis, mutta tällä hetkellä tämä visio tuntuu hyvin kaukaiselta. Kun katsotaan Oulun saavutettavuutta, niin kenellekään ei jää epäselväksi, että heikko saavutettavuus lentäen on ensimmäinen pullonkaula, joka pitää saada ratkaistua tiellä kansainvälisyyteen. 

Alkava syksy ei näytä tuovan helpotusta lentojen saatavuuteen. Viime kevät jo osoitti, että liike-elämä kärsii lentojen heikosta saatavuudesta. Yrityksille heikot ja välillä myös törkyhintaiset lentoliput näkyvät bisneksessä – bisneskumppanit eivät tule Ouluun, koska tänne ei pääse tai se maksaa liikaa. Työssään lentäen liikkuvat kärsivät tilanteesta pitkittyneinä työmatkoina, jolloin palautumiselle ja perheelle jää vähemmän aikaa.  

Oulu on Euroopan pussin pohja, joka kilpailee kansainvälisistä osaajista, yrityksistä ja sijoittajista siinä missä Etelä-Suomen kasvukolmio tai muu Eurooppa. Tällä hetkellä Oulun saavutettavuuden haasteet satavat Suomessa etelän kasvukolmion laariin, vaikka lentoyhteyksiä Helsinkiin on karsittu sekä Turusta että Tampereelta. Oulun kansainvälistymisen elinehtona on hyvä saavutettavuus, mikä tarkoittaa ennen kaikkea hyvää saavutettavuutta lentäen.  

Vaikka lentoyhteydet Helsinkiin ja sieltä maailmalle ovat elinehto Oululle, ovat uudet avaukset muualle maailmaan tärkeässä roolissa tukemassa kaupunkistrategian tavoitteita. Ensi talvena Oulu on saksalaisten matkailijoiden ulottuvilla entistä helpommin, ja liikematkustajatkin voivat reittiä hyödyntää omiin tarkoituksiinsa. Puolen vuoden päästä olemme viisaampia, miten reitti otettiin vastaan ja tuleeko talvikauden kokeilulle jatkoa.  

Lentoliikenne tulee kokemaan murroksen sähköisen lentämisen yleistyessä. Alalla on myös toimijoita, jotka jo nyt ennakkoluulottomasti haluavat muuttaa perinteisen lentämisen liiketoimintamallia ja tarjota asiakkailleen uudenlaisia ratkaisuja tinkimättä kuitenkaan nopeudesta, mikä on lentämisen ehdoton etu pitkiä matkoja siirryttäessä. Oulun lentoasema palvelee liike-elämää Koillismaata ja Kalajokilaaksoa myöten. Alueellisen elinvoiman näkökulmasta alueen saavutettavuuden pitää kiinnostaa myös poliittisia päättäjiä.

Mari Viirelä

Palvelusektorin johtaja

050 482 2305

 

Kategoriat:Saavutettavuus