Oulu leventää Lapin matkailun harteita 

Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja Mari Viirelä. Kuva: Teija Soini/Fotosoini

Tällä hetkellä talvi on Pohjois-Suomen matkailun kulta-aikaa, kun yli puolet Suomeen tulevista kansainvälisistä matkaajista suuntaa kohti Lappia. Tämä näkyy esimerkiksi Rovaniemellä majoituksen hintatasossa, kun ympäri Eurooppaa ja kauempaakin saapuvat matkailijat täyttävät paikat. 

Jo nyt nähdään, etteivät tulevat talvet tule olemaan nykyistä sesonkia heikompia. Kysymys kuuluukin, miten Oulun seutu saisi osansa Lapin matkailusta. Kauempaa saapuvan matkailijan näkökulmasta eksotiikkaa ja lumovoimaa riittää myös Lappia etelämpänä. Meilläkin on lunta, pimeyttä ja revontulia. Matkailun kuumin sesonki aikaistuu Lapissa alkamaan marraskuulta, mutta venymistä voisi aivan hyvin tapahtua maantieteellisesti myös Oulun seudulle ja muualle Pohjois-Pohjanmaalle.  

Matkailussa on nyt jo nähtävillä, että matkustus sesonkien läheisyydessä, joko ennen tai jälkeen suosituimpien viikkojen, yleistyy. Yhteiskunnallisten, taloudellisten ja ympäristötekijöiden yhdistelmä ohjaa tätä suuntausta, kun hintatietoiset matkailijat haluavat saada rahalleen maksimaalisesti vastinetta. Joustavat etätyömahdollisuudet, kohonneet elinkustannukset ja mahdollisuus nauttia vähemmistä turistimassoista houkuttelevat ihmisiä kohteen ja matkustusajankohdan valinnassa.  

On hienoa, että Lappiin — etunenässä Rovaniemelle — tulee suoria lentoja ympäri Eurooppaa. Tämä on mahdollisuus myös meille etelämpänä. Muutaman tunnin bussi- tai junamatkan päässä on tarjolla autenttista pohojois-pohojolaista elämää, koska turistit eivät ole vielä täyttäneet edes Oulun katuja, kuten Rovaniemellä on käynyt. Viipymät matkakohteissa ovat pitenemään päin, joten niiden yhdistäminen eri matkailualueilta voi tarjota uusia ja entistä monipuolisempia elämyksiä matkailijoille. 

Sen lisäksi, että Lapin eteläpuolella on vielä tilaa kokea autenttista paikallisuutta, niin meillä on myös mahdollisuuksia tarjota elämyksiä unohtamatta Lappia. Päivämatkat pohjoiseen joulupukkia tapaamaan onnistuvat hyvin, joten nyt on aika yhdistää voimat. Ei ole häpeä olla leventämässä Lapin matkailun harteita, vaikka emme maantieteellisesti Lappia olekaan. Tekemällä yhteistyötä ja hyödyntämällä alueiden avoimia mahdollisuuksia siellä missä se on järkevää voimme varmistaa, että pohjoisen lumo vetoaa jatkossakin matkailijoihin. 

Mari Viirelä

Palvelusektorin johtaja

050 482 2305

Kategoriat:Mielipide, Matkailu