OAMK:n (ja muidenkin oppilaitosten) ICT-alan opiskelijat tarvitsevat harjoitteluaiheita ja -paikkoja, jotta saavat tutkinnon valmiiksi

Kuvituskuva.

Miten yritykset voivat osallistua?

Yritysprojekteja ohjaavat opettajat ovat tiiviisti yhteydessä yrityksiin, jotka ovat viime vuosina tarjonneet opiskelijoillemme harjoittelu- ja yritysprojektipaikkoja. Syksyllä 19.11.2024 järjestettävän Maalisuora 2024 -tapahtuman lisäksi järjestetään myös muita tilaisuuksia, joissa yritykset voivat esitellä projektiaiheitaan tuleville tekijöille. Tilaisuuksissa yrityksillä on mahdollisuus valita projektiryhmiinsä juuri ne opiskelijat, joiden osaaminen ja motivaatio parhaiten vastaavat heidän tarpeisiinsa.

Projektiaiheen ja yrityksen esittelyä varten yrityksen kanssa sovitaan esittelyaika. Esityksen jälkeen opiskelijat lähettävät hakemuksensa yrityksen esityksessään määrittelemään osoitteeseen. Yritys valitsee hakemusten perusteella projektin toteuttajaksi opiskelijan tai mieluummin opiskelijaryhmän. Projektiryhmä (3–5 opiskelijaa) on sekä Oamkin että yritysten kannalta yksittäistä opiskelijaa parempi ratkaisu, sillä ryhmä suoriutuu yleensä projektista itsenäisemmin, mikä puolestaan vähentää ohjauksen tarvetta yrityksissä.

Tyypillisiä projektiaiheita

Yritykset ovat perinteisesti valinneet projektiaiheikseen ohjelmistojen ja laitteistojen testauksen sekä testausjärjestelmiensä automatisoinnin. Aiheet ovat olleet suosittuja, koska ne vastaavat suoraan monien yritysten tarpeisiin ja tukevat niiden kehitystyötä. Monet yritykset rakentavat projektiensa aiheet omien työkalutarpeidensa ympärille, jolloin opiskelijat pääsevät kehittämään konkreettisia ja suoraan yritysten toiminnassa hyödynnettävissä olevia työkaluja ja ratkaisuja. Molemmat osapuolet siis hyötyvät. Opiskelijat saavat arvokasta kokemusta ja yritykset saavat uusia innovatiivisia ratkaisuja.

Aina yrityksillä ei ole valmiina selkeää projektia, jolloin opiskelijat voivat osallistua yrityksen tuotekehitysprojektiin. Tässä tapauksessa opiskelijat työskentelevät viikoittain sovittujen tehtävien parissa, mikä antaa heille mahdollisuuden osallistua tuotekehitykseen ja oppia yrityksen prosesseista käytännön tasolla. Tällaiset projektit tarjoavat opiskelijoille laaja-alaisen näkemyksen tuotekehityksen vaiheista ja vaatimuksista, samalla kun ne tukevat yrityksen tavoitteita.

Oamkin tietotekniikan koulutusohjelma valmentaa opiskelijoita laaja-alaisesti web-kehityksestä mobiilikehitykseen ja sulautettuihin järjestelmiin. Opiskelijat hallitsevat monia eri ohjelmointikieliä, työkaluja ja teknologioita, joten eri suuntautumisvaihtoehtojen opiskelijoista löytyy sopivat tekijät monenlaisten yritysten tarpeisiin.

Haluamme rohkaista myös sellaisia yrityksiä, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet yritysprojekteihin, aktivoitumaan nyt. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää, että kaikki alan toimijat kantavat kortensa kekoon ja tukevat opiskelijoiden siirtymistä työelämään.

Mukaan pääsee olemalla yhteydessä OAMK:in tietotekniikan tiimipäällikköön:
Lasse Haverinen, lasse.haverinen(at)oamk.fi, puh. +358 40 190 8715.

Yhdessä Oulun alueen ICT-alan kasvua varmistamassa
Digitalisaatiovaliokunta, Oulun kauppakamari

Kategoriat:Työvoima, ICT-ala, Työelämä, Digitalisaatio, Koulutus