Vuoden Teko -palkinto Terrafamelle ja Maine Teko -kunniakirja Kajaanin ammattikorkeakoululle

Kuvassa Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen, Kainuun kauppakamariosaston puheenjohtaja Teuvo Perätalo, Terrafamen henkilöstöjohtaja Heini Hämäläinen ja toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén ja TKI-johtaja Mikko Keränen. 

Kainuun kauppakamariosasto on myöntänyt Vuoden Teko -palkinnon akkukemikaaleja valmistavalle sotkamolaiselle Terrafame Oy:lle, jonka valitsemisperusteiden lista oli harvinaisen pitkä. Voittajaa valittaessa pääperusteiksi nousivat muun muassa merkittävä positiivinen vaikutus alueen talouteen, työllistävä vaikutus sekä vastuullinen toiminta Kainuun talousalueen elinvoiman ja vetovoimaisuuden lisäämiseksi.

– Kauppakamarin Vuoden Teko -palkinto on hieno tunnustus kaikille terrafamelaisille kuuden vuoden erinomaisesta työstä vastuullisesti tuotettujen akkukemikaalien eteen, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotantoa päästiin aloittamaan kesällä 2021 ja tuotannon ylösajo täyteen vauhtiin tulee jatkumaan ensi vuoden kesään asti.

– Yhteistyö Renaultin kanssa on meille molemmille merkittävä asia. Terrafamella tuotetun akkukemikaalin hiilijalanjälki on maailman alhaisimpia, noin 60 prosenttia keskimääräistä alhaisempi. Yhteistyösopimuksen loppuunsaattaminen on yksi tulevan talven merkittäviä asioita, kertoo Lukkaroinen.

Vuonna 2020 Terrafamen liikevaihto oli 338,3 MEUR. Terrafame tulee jättämään tulevan talven aikana ympäristölupahakemuksen Kolmisopen esiintymän hyödyntämiseksi. Kolmisopen suunnitelma yhdessä kaivospiirin laajennuksen kanssa voi pidentää Terrafamen toiminta-aikaa jopa 50 vuotta eteenpäin.

– Näin voitaisiin turvata nykyinen noin 1500 henkilötyövuoden työpanos pitkälle tulevaisuuteen. Terrafame tulee olemaan yksi merkittävä työnantaja Suomen akkuklusterissa, sanoo Lukkaroinen.

Vuoden Teko -palkinnon yhteydessä jaettiin kolmannen kerran Maine Teko -kunniakirja, jonka vastaanotti Kajaanin ammattikorkeakoulu. Erityisesti valintaperusteissa korostui Kajaanin ammattikorkeakoulun merkittävä rooli uusien kainuulaisten osaajien kasvattajana ja kouluttajana.

– Maine Teko -huomionosoitus kertoo meille, että tekemämme työ tuo arvoa kauppakamarin jäsenille ja luo vetovoimaa yhteistyökumppaneillemme ja alueelle, iloitsee rehtori Matti Sarén.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on kehittänyt viime vuosina toimintaansa siten, että se tarjoaa koulutusta ja TKI-palveluita myös pienemmillä paikkakunnilla.

– Olemme todella innoissamme siitä, että voimme tukea Kajaanin ja Kainuun lisäksi mm. Raahea, Kuusamoa ja uusimpana Pyhäjärveä tarjoamalla osaajapulan ratkaisuja. Nämä koulutusavaukset näkyvät opiskelijamäärän ja koulutusmahdollisuuksien kasvuna. Samalla ne avaavat mahdollisuuksia myös kansainvälisille opiskelijoille ja kumppaneille, sanoo Sarén.

Huomionosoituksen valitsemisperusteissa tulivat esille myös Kajaanin ammattikorkeakoulun ansiot digitalisaation hyödyntäjänä ja koulutuksen sopeuttamisessa muuttuvan työelämän tarpeisiin. Erityisesti opinahjo on saanut viimeisen parin vuoden aikana positiivista julkisuutta huippunopeasta supertietokoneestaan, jonka toivotaan avaavan entistä enemmän mahdollisuuksia yrityselämän suuntaan.

– Näitä muuttuvan työelämän tarpeita pyrimme jatkossakin tyydyttämään jatkuvan oppimisen ja yrityslähtöisten hankkeiden kautta. Tämä tarjoaa meille uusia mahdollisuuksia rakentaa menestystä yhdessä, päättää Sarén.

Aiempia Vuoden Teko -palkinnon saajia:

2020 Pulse247 Oy
2019 Pekka Heikkinen & Kumpp. Oy
2018 Sotkamo Silver Oy
2017 Critical Force Oy
2016 Transtech Oy

Maine Teko -kunniakirjan aiemmat saajat:

2020 Sotkamon Jymy
2019 Kuhmon Kamarimusiikki

Lisätietoja:

Jari Tuovinen

toimitusjohtaja

044 313 4505

Kategoriat:Koulutus, Vastuullisuus, Yritystoiminta