Miksi tyytyisimme nykytilaan, kun käsillämme on maailmanluokan osaamista, yksi Suomen suurimmista kaupungeista ja yhteistyöhön tottuneet pohjoisen ihmiset?
Muutoksen voima ympärillämme on ollut viime vuosina niin ennakoimattoman suuri – hyökkäyssodan alettua, koronan jälkimainingeissa, energiakriisissä – että monet elinkeinot on jouduttu järjestämään uudelleen. Muutoksensietokyvystä on tullut uusi normaali toimialasta riippumatta.
Kauppa on alana Suomen suurin yksittäinen työllistäjä ja suurin nuorten työnantaja. Kaupan merkitys yhteiskunnallemme on keskeinen. Niin kaupan kuin matkailunkin alalla lyhyen tähtäimen voiton sijaan tuottavinta on pitkän ajan hyöty. Muutospaineet myös ohjaavat entistä enemmän kohti kestävyyttä: ne ratkaisut, jotka tuovat voittoa myös ihmisille ja ympäristölle liiketoiminnan ympärillä, ovat kaikkein iskukykyisimpiä. Ne kestävät painetta ja muutosta. Kun energiakriisi on päällä, selviää parhaiten se, joka on panostanut ajoissa hajautettuun energiantuotantoon ympäristön parhaaksi. Kun pandemia hiljentää kaukaa tulevat ihmisvirrat, tukevat paikalliset sitä toimijaa, joka on panostanut heidän vapaa-ajan ja arjen tarpeisiinsa.
Yhdessä tekemällä syntyy aina kestävämpää. Sellaista, joka palvelee sekä ihmistä, ympäristöä että taloudellista kannattavuutta. Ne kaikki ruokkivat toisiaan.
Yhteistä menestystä tukee aktiivinen tulevaisuuden tekeminen. Sen sijaan, että sopeudutaan ja siedetään, on aina vaihtoehto tehdä itse aktiivisesti tulevaisuutta. Sitä varten tarvitsemme kykyä ja rohkeutta visioida – tai arkisemmin sanottuna, ajatella. Millaisen maailman me haluamme? Ollaan rohkeita ja pohditaan, millaisissa ympäristöissä nuoremme haluavat jatkossa elää. Uskalletaan ohittaa oman sukupolvemme vaateet, ja rakentaa tuleville.
Oulussa on ainutlaatuista osaamista uusissa teknologioissa. Kun ne yhdistetään elinkeinoihin kuten kauppaan ja matkailuun, sekä yhteisön ja ympäristön hyvään, ollaan jo mainiolla matkalla kohti tulevaisuuden tekemistä, joka ruokkii sekä työllisyyttä ja kasvua että mielekästä arkea. Hyvänä esimerkkinä toimivat erilaiset kuljetukset: miksi ihmeessä kuljetamme ruokia pitkin katuja? Millainen olisikaan keskustaympäristö, jos kevyet kuljetukset hoidettaisiin huomaamatta ilmateitse drooneilla, ja katutila vapautettaisiin ihmisille ja viihtyvyydelle?
Tulevaisuus vaatii tekijänsä. Oulussa logistiikan siirtoa ilmatilaan valmistellaan yhteistyössä Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä kaupunkikeskustan kaupan ja ravintoloiden ala. Yhdessä tehdään tulevaisuuden ratkaisuja – kuten käteviä, turvallisia, viihtyisiä ja kasvua tukevia droonipalveluja. Pian ruoat ja kauppakassit voi tilata kotiin minuutissa tai parissa.
Yhdistetään voimat ja tehdään tulevaisuutta.
Leena Vuotovesi, puheenjohtaja Kauppa- ja matkailuvaliokunta