Tulevaisuuden sote vaatii rohkeutta ja yhteistyötä

Mari Viirelä.

Hyvinvointialueilla on keskitytty säästämään ja säästöpaineet ovat edelleen kovat. Kuitenkin hyvinvointialueiden tulisi keskittyä siihen, miten palvelut voidaan tuottaa entistä paremmin ja tehokkaammin ilman, että ihmiset jäävät vaille tarvitsemaansa hoitoa.

Palveluiden kehittäminen ei ole pelkästään taloudellinen kysymys, vaan kyse on myös siitä, miten rakennamme kestävän ja toimivan järjestelmän tulevaisuuden tarpeisiin. Nyt on aika tehdä päätöksiä, jotka parantavat palveluiden laatua ja saatavuutta – ei pelkästään leikata ja supistaa.

Hyvinvointialueiden on löydettävä uusia ratkaisuja ja hyödynnettävä kaikki mahdolliset resurssit, olipa kyse julkisista tai yksityisistä toimijoista. Palvelusetelin laajentaminen on yksi keino parantaa palveluiden saatavuutta ja varmistaa, että asiakas saa hoitoa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Palvelusetelit mahdollistavat joustavamman palveluiden käytön, erityisesti silloin, kun julkisen puolen resurssit eivät riitä kattamaan kaikkia tarpeita ajoissa.

Digitaaliset palvelut tarjoavat mahdollisuuden järkevöittää palveluverkostoa. Onko jokaista palvelupistettä pakko ylläpitää, jos yhä useampi asia voidaan hoitaa etänä erityisesti tulevaisuudessa? Tämä ei tarkoita palveluiden häviämistä, vaan niiden järkevämpää kohdentamista. Teknologian hyödyntäminen, kuten etälääkäripalvelut, tekoälyavusteinen hoidonohjaus ja automatisoidut ajanvarausjärjestelmät, voivat sujuvoittaa hoitoa ja vähentää tarpeettomia viiveitä.

Nyt tarvitaan hallittu strategia, jossa digipalvelut ja lähipalvelut täydentävät toisiaan. On tärkeää varmistaa, että kaikki kansalaiset pääsevät palveluihin tasavertaisesti. Digiratkaisujen rinnalla tarvitaan aina myös vaihtoehtoja niille, jotka eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita.

Esimerkiksi Kainuussa omahoitajamalli on jo osoittanut, että henkilökohtainen hoitovastuu ja digitaalinen tuki voivat yhdessä parantaa hoidon jatkuvuutta ja tehokkuutta. Kainuun malli osoittaa, että oikea resurssien käyttö vähentää tarpeettomia lääkärikäyntejä ja parantaa hoidon sujuvuutta.

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä on kehitettävä ennakkoluulottomasti. Kun otamme kaikki toimijat käyttöön, voimme turvata palveluiden saatavuuden ja laadun. Tämä ei ole yksityistämistä, vaan järkevää työnjakoa. Hyvinvointialueiden tulee olla rohkeita ja innovatiivisia. Nyt ei ole leikkausten ja kaventamisen aika, vaan uuden rakentamisen hetki.

Mari Viirelä
Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja

Kategoriat:Palveluala, Kannanotto, Elinkeinoelämä, Työelämä