Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden alkuun on alle 200 päivää. Kansainväliset ja kansalliset katseet kohdistuvat Oulun seutuun koko vuoden 2026. Aloituskin on huippuhieno, kun Ylen suosittu Vuosi vaihtuu -show käynnistää Oulun ja 39 kumppanikunnan juhlavuoden.
Edellinen suomalainen Euroopan kulttuuripääkaupunki oli Turku vuonna 2011, joten varsin harvinaisesta tapahtumavuodesta puhutaan. Vuonna 2021 tapahtuneessa valinnassa Oulun hakemus voitti loppusuoralla Savonlinnan ja Tampereen hakemukset. Mitä kaikkea Oulun tuleva supervuosi mahdollistaakaan?
Turun kulttuuripääkaupunkivuoden taloudellisia vaikutuksia on tutkittu tieteellisin perustein ja menetelmin. Turussa oli vuoden aikana yli 8000 tapahtumaa, joista yli 60 prosenttia oli ilmaisia. Mukana oli yli 20 000 taiteellisen sisällön tekijää, kolme neljäsosaa heistä Turun seudulta, 15 prosenttia muualta Suomesta ja 10 prosenttia ulkomailta. Tapahtumien kokonaisyleisömäärä oli 2,2 miljoonaa henkeä.
Taloudelliset vaikutuksetkin olivat Turussa merkittävät ja pitkäaikaiset. Kulttuuripääkaupunkivuosi toi 260 miljoonan euron tuotantovaikutukset Varsinais-Suomeen, 3300 henkilötyövuoden työllisyyslisäyksen ja kymmenien miljoonien eurojen arvosta kotimaista ja kansainvälistä medianäkyvyyttä. Hotelliyöpymisten määrä kasvoi noin seitsemän prosenttia ja kongressitoiminta lähes kaksinkertaistui.
Kulttuuripääkaupunkivuosi sai myös paikallisen väestön liikkeelle. Yli 75 prosenttia turkulaisista osallistui vähintään yhteen tapahtumaan vuoden aikana, keskimäärin osallistuttiin jopa seitsemään tapahtumaan.
Turun esimerkin perusteella odotukset ovat korkealla, ja Oulu2026:n päätavoite on kulttuuri-ilmastonmuutos. Toiminnan halutaan rikastavan pohjoisen alueen kulttuurielämää ja herättää luovan kaupungin mahdollisuudet eloon. Koko vuoden ajan järjestetään maailmanluokan kulttuurielämyksiä. Lisäksi tavoitteena on yhdistää ihmisiä. Halutaan tuoda elämään hauskanpitoa ja iloa, mutta myös laajentaa ajattelutapoja.
Laajan kumppaniverkoston osallistuminen tapahtumien toteutukseen toivotaan varmistavan uuden osaamisen juurtumisen Oulu2026-alueelle niin, että prosessin aikana syntyneet hyvät toimintamallit jatkuvat vuoden 2026 jälkeen.
Elinkeinoelämä on osaltaan vahvasti sitoutunut juhlavuoden toimintaan, kärkiyrityksinä pääyhteistyökumppanit Pohjolan OP ja Kaleva Media tukenaan mm. Arina, Otaxi ja Genelec. Oulun kauppakamari puolestaan tukee Oulu2026:n Business Club -verkoston rakentamista. Tavoitteena on luoda laaja ja pysyvä yrittäjien ja pk-yritysten verkosto, jossa pienemmätkin yritykset pääsevät mukaan suuriin tapahtumiin. Tervetuloa mukaan. Tällainen mahdollisuus verkostoitumiselle ja kansainvälistymiselle tulee kerran sukupolvessa. Siihen kannattaa tarttua.
Jari P. Tuovinen, toimitusjohtaja, Oulun kauppakamari
Tutustu: Oulu2026-yritysyhteistyö ja B2B-verkosto