Mentoriverkosto Pohjoisen bisneshaltijat auttaa yrityksiä kansainvälistymään – Suojelijaksi kansanedustaja Juha Sipilä

Oulun Kauppakamari ja Oulu Talent hub -hanke työskentelevät aktiivisesti auttaakseen Oulun ja pohjoisten alueiden pieniä ja keskisuuria yrityksiä kansainvälistymään.  

Osana toimintaa on rakenteilla mentoriverkosto Pohjoisen bisneshaltijat, jossa kansainvälisesti suuntautunut ja kokenut yritys jakaa kokemustaan ja tietotaitojaan yrityksille, joilla on halua palkata kansainvälisiä osaajia ja suunnata kohti kansainvälisiä markkinoita. Mentoriverkosto lanseerattiin Oulun kauppakamarin Kevätforumissa keskiviikkona. 

– Halu toimia tarvitsee tuekseen kokemusta ja käyttökelpoiset käytännön ohjeet. Haluamme synnyttää verkoston, joka vastaa Oulun alueen ja pohjoisen tarpeisiin yrityksiltä yrityksille, kertoo Oulu Talent Hub -hankkeen koordinaattori Marja Nousiainen. 

Mentoriverkoston suojelijana toimii Juha Sipilä ja mentoreina ovat muun muassa Marisa Kerman (BBi Finland), Laura Vähäsaari (Nokia), Outi Pelkonen (Rosatom) ja Eero Suutari (Sunit). Mentoroitavia yrityksiä kutsutaan mukaan erillisellä yhteenotolla. 

– Valtiovarainministeriön arvion mukaan työperäisen maahanmuuton kasvattaminen pysyvästi 10 000 hengellä vuodessa vuoteen 2030 mennessä voisi vahvistaa julkista taloutta vuoden 2029 tasolla noin 400 milj. eurolla vuodessa, jos nettomaahanmuutto lisääntyisi kumulatiivisesti 50 000 hengellä kuluvan vuosikymmenen aikana, painotti Sipilä Kevätforumissa pitämässään puheenvuorossa. 

Oulu Talent Hub -hankkeen tavoitteena on saada Oulussa ja lähialueilla opiskelevat maahanmuuttajataustaiset ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat työllistymään paremmin alueen yrityksiin. 

– Hankkeessa työskennellään myös sen hyväksi, että alueen pk-yritykset pystyvät jatkossa paremmin palkkaamaan kv-osaajia ja kansainvälistymään. Mukana ovat Kauppakamarin lisäksi BusinessOulu, Oulun yliopisto, OAMK ja OSAO. Tavoitteita varten työkalupakissa on yhden luukun periaate, mentoriverkosto, koulutuksia, webinaareja, tapahtumia ja viestintää. Hanke kestää vuoden 2022 loppuun ja sitä rahoittaa ESR, kertoo Marja Nousiainen.