Kestävä matkailu kasvaa yhteistyöllä

Mari Viirelä

Viime talvena Lapin matkailu rikkoi ennätyksiä ja kesän matkailusesonki on kuumimmillaan. Tilastokeskuksen julkaisemat vuoden 2024 luvut osoittavat, että matkailutoimialojen työllisyys on elpynyt ja ulkomaalaisten matkailijoiden rahankäyttö on palautunut vuoden 2019 tasolle. Kuitenkin matkailun kokonaiskysynnässä näkyy Suomen suhdannetilanne, mikä heijastuu negatiivisesti kotimaanmatkailuun.

Matkailu on globaalisti kasvuala ja matkailutoimialojen kasvunäkymät Suomessakin perustuvat ulkomaisen kysynnän kasvuun. Kestävä kasvu ulkomaisten matkailijoiden kohdalla perustuu viipymän ja rahankäytön kasvattamiseen. Jotta matkailija haluaa viipyä pitempään ja käyttää enemmän rahaa esimerkiksi palveluihin, on digitaalisen saavutettavuuden oltava kunnossa ja ostamisen verkossa helppoa.

Oulun kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 lähenee, ja työ erilaisten palveluiden ja ohjelmien valmistelussa on käynnissä kaikissa mukana olevissa 40 kunnassa. Erityisen ilahduttavaa on eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta olevien hankkeiden eteneminen, joilla vastataan niin kotimaisten kuin ulkomaisten matkailijoiden tarpeisiin. Rukalle rakentuu uusi hotelli, Vuokatissa rakentuu kokonaan uusi alue majoitustoiminnalle, Kalajoella valmistuu Marinan alue ja uusi vierasvenesatama ja Oulussa lyötiin kuokka maahan, kun uusi stadion alkaa rakentumaan mahdollistaen puitteet niin urheilu- kuin kulttuuritapahtumille. Lisäksi matkailutoimiala toimii eturivissä vastuullisuuden osalta, kun alan toimijat haluavat vastata kuluttajien vaatimuksiin vastuullisuudesta.

Positiivinen kehitys monella rintamalla on yhteistyön tulos. Rakentamisen hankkeet eivät etene ilman kuntien ja kaupunkien kaavoitusta ja yksityisen sektorin tahtoa rakentaa ja luoda palveluja. Samoin kestävän matkailun edistämisessä julkinen sektori voi tukea pienempiä yksityisiä toimijoita sertifikaattien ja ympäristömerkkien hakemisessa. Sama yhteistyön henki on myös avain tulevaisuuden menestykseen.

Meillä on käsissämme ainutlaatuinen tilaisuus rakentaa vetovoimaisempaa ja kestävämpää matkailualaa. Kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 tarjoaa sille vauhdittavan alustan, mutta sen hedelmistä nautitaan vain, jos nyt tehdään viisaasti töitä yhdessä. Toimijoiden on tärkeää katsoa omaa aluettaan laajemmassa kontekstissa ja ymmärtää, että matkailija ei näe kuntarajoja – hän etsii kokonaisvaltaista kokemusta.

Mari Viirelä, palvelusektorin johtaja, Oulun kauppakamari

Kategoriat:Investoinnit, Matkailu, Rakentaminen, Vastuullisuus, Elinkeinoelämä, Vetovoima, Kilpailukyky