Kalustettujen asuntojen vuokraus täydentää majoituskapasiteettia Oulussa 

Mari Viirelä, Oulun kauppakamari

Oulu on valittu vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, jonka myötä Ouluun tavoitellaan isoja tapahtumia ja vähintään 20 prosentin kasvua matkailuun. Nykyinen Oulun majoituskapasiteetti on rajallinen ja sen riittävyys erityisesti alueelle käynnistyvien isojen työvoimavaltaisten investointien tarpeisiin sekä isojen tapahtumien ja matkailusesonkien aikana on kriittistä. Tosi asia on, että Oulun nykyinen hotellikapasiteetti ei riitä palvelemaan kaikkia majoittujia matkailusesongin ja isojen tapahtumien aikana. 

Ouluun halutaan lisää kansainvälisiä kongresseja ja Oulun tahtotila on kasvattaa matkailutuloja. Oulussa ollaan järjestämässä asuntomessuja sekä kuninkuusraveja 2025. Limingassa käynnistyy Ruutikankaan ampumaurheilukeskus, johon tavoitellaan jo vuodelle 2024 isoja kansainvälisiä kilpailuja. Ouluun on toteutumassa myös merkittäviä investointeja seuraavien vuosien aikana, kuten Nokia Oyj:n tilojen rakentaminen, Stora Enso Oyj:n miljardi-investointi, Hailuodon tiehanke, asemakeskusalue ja suurtapahtumien areena. 

Ouluun tavoitellaan miljoonaa yöpymistä vuoteen 2027 mennessä. Näistä 800 000 tulisi olla rekisteröityneitä ja 200 000 rekisteröimättömiä. Nämä tavoitteet Oulun kaupunginhallitus on hyväksynyt 17.1.2022. Tilastoitavat rekisteröidyt yöpymiset tapahtuvat hotelli- ja majoitusliikkeissä sekä rekisteröimättömät esimerkiksi mökkimajoituksessa tai vertaismajoituspalveluissa. Oulun rakennusinvestoinnit sekä monet muut teollisuuden ja energiatuotannon investoinnit pohjoisessa tarvitsevat työntekijöitä, jotka ovat lyhytaikaiseen vuokraukseen tarjolla olevien kalustettujen asuntojen käyttäjiä. Mikäli kalustettujen asuntojen majoituspalveluja rajoitetaan voimakkaasti, se vaikeuttaa näiden isojen hankkeiden työvoiman saatavuutta ja voi jopa viivästyttää hankkeiden toteuttamista.  

Oulussa yön tai useamman yli viipyvien vierailijoiden, olipa kyse rekisteröityneistä tai rekisteröimättömistä yöpyjistä, vaikutus kulutuksen kautta aluetalouteen on merkittävä. Vuonna 2022 tammi-lokakuussa tilastoitiin kaikkiaan 624 000 yöpymistä maksullisessa majoituksessa. Näistä yöpymisistä peräti 25 prosenttia, eli noin 156 000 yöpymistä toteutui rekisteröimättömissä vertaismajoituspalveluissa. Tilastojen mukaan yöpymistä kohden käytetään noin 121 euroa, eli näiden majoituspalvelujen käyttäjät jättivät alueelle suoraan lähes 19 miljoonaa euroa vuoden 2022 tammi-lokakuussa. Tampereella ymmärretään matkailutulon merkitys aluetalouteen, ja siellä kaupunginhallitus onkin linjannut, että Air bnb –toimintaan kannustamalla voidaan varmistaa majoituskapasiteetin riittävyys.  

Oulun kaupungin olisi hyvä varmistaa, että Oulun kaupunkistrategian mukaisesti ”Oulu on asteen verran parempi paikka elää, opiskella, työskennellä ja yrittää” ja että ”rakennamme yhdessä kansainvälisiä menestystarinoita” , minkä lisäksi Oulu on Suomen yritysystävällisin kaupunki. Nyt on mahdollisuus varmistaa sekä investointien että tapahtumien onnistuminen, ja antaa vertaismajoituspalveluja tarjoavien yritysten ja yksityisten henkilöiden olla rakentamassa yhteistä asteen verran parempaa Oulua.  

Mari Viirelä 
Palvelusektorin johtaja
Oulun kauppakamari 

Kategoriat:Matkailu