Hyvä, paha etätyö

Mervi Holster-Hemmi.

Covid-pandemian jälkeistä aikaa on nyt eletty kolmatta vuotta ja näyttää siltä, että hybridityö on tullut jäädäkseen. Yrityksissä on kuitenkin havahduttu siihen, että työpaikoilla ollaan toivottua vähemmän ja etätyön pelisääntöjä on alettu selkeyttämään ja myös kiristämään.

Osaaminen ja työhyvinvointi ovat kasvun merkittävät tekijät. Viimeisimmät tutkimukset Suomesta ja maailmalta kertovat, että työhyvinvoinnin parantuminen on pysähtynyt. Mielenterveyden haasteet ovat nousseet ykköspaikalle sairauspoissaolotilastoissa erityisesti nuorten työntekijöiden kohdalla. Tuottavuuden kasvu Suomessa on ollut heikkoa jo pitkään.

Olemme siirtymässä yhä enemmän tietotyöstä ajatustyöhön ja tätä muutosta vauhdittavat generatiiviset tekoälysovellukset. Tieto on kaikkien saatavilla ja sitä on paljon. Työyhteisössä se tarkoittaa, että ajattelulle tulisi jäädä riittävästi aikaa ja toisaalta tietoa pitäisi ymmärtää, yhdistää, rikastuttaa ja soveltaa niin, että ideat muuttuvat uusiksi innovaatioiksi ja myytäviksi tuotteiksi. Tämä tapahtuu parhaiten vuorovaikutuksessa, työyhteisön verkostoja hyödyntäen. Luottamus ja psykologinen turvallisuus tukevat ongelmien ratkaisua, kun uskalletaan kysyä, oppia yhdessä, luopua vanhasta ja kokeilla uutta.

Pelkkä etätyö tuppaa tylsistyttämään. Kohtaamiset työpaikalla tuovat energiaa. Työyhteisön arvostuksen kokemus lisää halua auttaa ja ponnistella yhteisten tavoitteiden eteen. Etänä viestintä on suppeampaa ja se kapeutuu pienemälle porukalle. Nuoren tai uuden työtekijän oppinen työssä on etätöissä hitaampaa, verkostojen luominen ja työyhteisön sisälle pääseminen hankalampaa.

Hybridityöllä on kiistämättä etunsa ja työntekijät arvostavat joustavuutta valita työympäristö, joka parhaiten tukee heidän työn tekemisen tarpeitaan. Kyse on kuitenkin myös organisaation tarpeista ja siksi ne pitää pystyä sovittamaan yhteen. Kun tiimissä ymmärretään, miksi paikallaoloa tarvitaan, se hyväksytään.

Uskalla siis johtaa ja pyytää porukka yhteen. Vaatiminen on välittämistä. Paras tulos saavutetaan, kun tiimi yhdessä sopii heille parhaan toimintamallin ja sitoutuu niihin. Eri toimintamalleja kannattaa rohkeasti kokeilla, säännöllisesti arvioida ja muuttaa tarvittaessa. Kun lisäksi on selkeä ymmärrys omista ja tiimin tavoitteista, ja niitä mitataan, työn tekemisen mielekkyys kasvaa.

Kirjoittaja: Mervi Holster-Hemmi, Development Manager, Oulu site, Nokia Solutions and Networks Oy. Mervi on myös Koulutus- ja työvoimavaliokuntamme puheenjohtaja.  

Kategoriat:Työelämä, Digitalisaatio, Osaaminen, Elinkeinoelämä