Hallitus tavoittelee myönteistä sysäystä taloudelle, työllisyyden ja yrittämisen vahvistamista sekä sitä, että Suomi olisi Euroopan houkuttelevin paikka investoinneille. Päätökset vahvistavat tavoitteita. Riihessä päätetty kasvua tukeva veropaketti on merkittävä. Yhteisöveron alentaminen 18 prosenttiin lisää Suomen houkuttelevuutta investointikohteena. Työn verotuksen alentaminen lisää kuluttajien ostovoimaa ja työn tekemistä. Päätökset lisäävät yritysten luottamusta ja kannustavat investoimaan.
Suomi tarvitsee kasvua ja Pohjoisen ohjelman tavoitteena on kiihdyttää Pohjois-Suomen positiivisia kasvutekijöitä koko Suomen kasvun hyväksi. Hienoa, että ohjelma laitetaan toimeen osana maan hallituksen kevään puoliväliriihen kasvupakettia. On tärkeää, että ohjelman toimeenpanossa edetään ripeästi. Erityisesti raideleveysselvitykseen varattava 20 miljoonaa euroa on erinomainen asia ja mahdollistaa pohjoisen liikenneyhteyksien suunnittelun aidosti koko Suomen kasvun ja huoltovarmuuden turvaamiseksi. Kyse on myös pohjoismaisesta asiasta. Pohjoisen Suomen ohjelman yksi kantava teema on pohjoismainen yhteistyö ja sen vahvistaminen erityisesti pohjoisessa.
Pohjois-Suomen kannalta päätöksissä on lisäksi muitakin tärkeitä aiheita. Esimerkiksi on hienoa, että hallitusohjelman mukaista noin neljän miljardin euron investointiohjelmaa laajennetaan yhteensä 300 miljoonalla eurolla, josta kohdennetaan väylien korjausvelan lyhentämiseen ensi vuodelle 118 miljoonaa euroa. Elinkeinoelämän kuljetuksille kriittinen Ylivieskan eteläinen ylikulkusilta saa nyt rahoituksen.
”Pääradan kehittämiseen on varattu rahoitusta. Myös etelämpänä tapahtuva pääradan kehittäminen tukee alueemme sujuvampaa saavutettavuutta Liminka-Oulu yhteysvälin parantamisen lisäksi. Päätös maakuntalentojen ostojen jatkamisesta vuoden 2028 alkuun asti on erittäin hyvä. Alueilla on aikaa tehdä toimenpiteitä esimerkiksi suorien kansainvälisten lentoyhteyksien avaamiseksi ja saada aikaa markkinaehtoisen lentoliikenteen vahvistumiselle”, kertoo Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja Mari Viirelä.
”Erittäin tärkeä päätös oli, että koulutuksen leikkaukset eivät kohdistu ammatilliseen koulutukseen. Alueellamme on paljon ammatillista osaamista tarvitsevia yrityksiä ja osaavan työvoiman saamisen kannalta riittävät resurssit ammatillisen koulutuksen tuottamiseen ovat välttämättömät. Huolta herättävät lukukausimaksut 3. maiden opiskelijoille lukioon ja ammattikouluun. Meillä on pieniä yksikköjä, joiden oppilaista merkittävä osa voi olla kv-taustaisia ja jos he jättävät tulematta, niin uhkana on esimerkiksi lukio-opetuksen loppuminen pieniltä paikkakunnilta”, jatkaa Viirelä.
Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtajan, Esa Pellikaisen mukaan saavutettavuuden, luvituksen ja investointien edistäminen on koko Suomen kannalta tärkeää.
”Kehysriihen päätöksissä viitattiin ELY-keskusten yhteyteen perustettaviin investointitiimeihin. Perustettavien tiimien tulee pureutua kaavoituksen ja luvituksen varsinaisiin prosessien sujuvoittamiseen ja yhteistoiminnallisuuden parantamiseen viranomaisten ja yksityisten hankekehittäjien välillä, eikä esimerkiksi olemaan toiminnaltaan pelkkiä tilannekuvatiimejä”, korostaa Pellikainen.
Palvelusektorin johtaja Mari Viirelä
Varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen
Oulun kauppakamari