Tarjousmahdollisuudet Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa, maaliskuussa 2023 ennätykselliset 2,1 miljardia €

Uutisia Pohjois-Norjasta

Norjan öljyrahasto 2022 meni 14 % miinuksen puolelle. Rahaston arvo oli vuoden lopussa 12 429 miljardia NOK tai 1130 miljardia €. Suomen valtion budjetti vuonna 2022 oli noin 65 miljardia € joten hätää norjalaisilla ei vielä ole.

Pohjois-Norjan tarjousmahdollisuudet tässä raportissa 1,4 miljardia €.
Teollisuusrakentaminen Narvikin kaupungissa on pikkuhiljaa käynnistymässä. Esimerkkinä Aker Horizons rahoittamat vihreän energian investoinnit. Olisiko Narvik sopiva paikka suomalaiselle teollisuusrakentamiselle?

Tromssan kunta perusti ProTromsøn vuonna 2021 lisäämään työpaikkoja yksityiselle ja julkiselle sektorille. Yritys työskentelee tiiminä liike-elämän, yritysjärjestöjen, klustereiden, start-up-ympäristöjen, tietoinstituutioiden, instrumenttilaitteiston, julkisten instituutioiden ja muiden kasvuun ja kehitykseen kiinnostuneiden toimijoiden kanssa kaikkialla Pohjois-Norjassa. Ota yhteys toimitusjohtaja Gøril Johanseniin, goril@protromso.com tai puhelin +47 48147944.

Vår Energi on tehnyt öljylöydön Goliatin kentällä Hammerfestistä luoteeseen. Kaivo on toistaiseksi porattu syvyyteen 2 958 metriä ja öljyä on tavattu Realgrunnen- ja Kobben muodostumissa. Päivitetyt tiedot arvioidusta määrästä julkaistaan, kun ne ovat saatavilla.

Uutisia Pohjois-Ruotsista  

Onnittelut GRK:lle joka pääsi kiinni Bodenin uuden terästehtaan rakennusurakkaan. GRK toteuttaa rautatehtaan maanrakennus- ja pohjatyöt. Urakka on arvoltaan noin 200 miljoonaa €. GRK Infra Oy:n operoiva tytäryhtiö Ruotsin Bodenissa nimeltä GRK Infra Ab vastaa toimituksesta.

Pohjois-Ruotsin tarjousmahdollisuudet tässä raportissa 0,7 miljardia €. Nyt kannattaa miettiä sinne etabloitumista. Töitä on tosin tehtävä, sillä asuntorakentamisen neliöhinta on jopa 1000 € halvempaa rajan toisella puolen. Laskelmissa pitää huomioida myös työntekijöiden majoitus sillä halpaa ja vapaata asumista ei ole saatavilla. Yrityksiemme teollisuusrakentaminen on hyvinkin kilpailukykyistä.  

Norrbottenin väkiluku pieneni 516 henkilöllä vuoden 2022 aikana. Neljästätoista kunnasta vain Piteå ja Luulaja kasvattivat väkilukuaan, Piteå +39 ja Luulaja +377. Norrbottenin väkiluku on nyt 249 177. Työttömyys Norrbotten/Västerbotten on noin 5% kun Ruotsin työttömyys on reilut 7%. 

LKAB ostaa valtiolta maata tulevia vetytehtaita varten. LKAB laskee tuottavansa noin miljoona tonnia vetykaasua vuonna 2050. Vetyä tarvitaan hiilidioksidi vapaan rautasienen valmistukseen. Vety voidaan valmistaa myös suoraan tuulivoimasta ilman että siitä tehdään välimuotona sähköä. Pohjanlahdella, Luulajan ja Uumajan edustalle, on suunnitteilla neljä suurta tuulipuistoa jotka voisivat tuottaa 34 TWh sähköä tai ennemminkin ne voisivat suoraan tuottaa vetyä. Tämä määrä riittäisi LKAB:n ja SSAB:n vuoden 2030 suunnitelmiin jolloin kyseiset voimalat voisivat olla jo käytössä. Pohjanlahdella, Oulun ja Kokkolan edustalle, on vastaavasti suunnitteilla kolme tuulipuistoa jotka tuottaisivat 42 TWh sähköä. 

Koillisväylällä tapahtuu

Kyseisen informaation tarkoitus oli aukaista mahdollisuuksia yrityksillemme. Tämän hetken tilanteesta johtuen yrityksillämme ei ole mahdollisuutta tätä informaatiota hyödyntää, joten pidämme Koillis-Venäjän ja Koillisväylän informaatiossa tauon. Uutisia voi Norjalainen High North News löytyy osoitteesta www.highnorthnews.com/en 

Lue koko BusinessOulun julkaisema Pohjois-Norjan sekä Pohjois-Ruotsin tarjouspyynnöt uutiskirje, täältä.