Tarjousmahdollisuudet Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa, lokakuu 2023, 405 milj. €

25.10 BusinessOulun Businessasemalla kello 09:00-11:00: Liiketoiminta Ruotsissa
Konttivuokraus Oy ja tilitoimisto Aspia paikan päällä antamassa ohjeita. Teen myös yhteenvedon Pohjois-Ruotsin investoinneista. Ilmoittautuminen jukka.olli@businessoulu.com

Uutisia Pohjois-Norjasta

Vuonna 2021 Solbergin hallitus käynnisti KVU: Liikenneratkaisut Pohjois-Norjalle, joka kattaa sekä maantie-, vene-, auto- että junat. Ehdotus valmistuu 27.9.2023 ja luovutetaan liikenne- ja viestintäministeriölle. 2024 Storting käsittelee tarkistettua kansallista liikennesuunnitelmaa (NTP) vuosille 2025–2036. Kiinnostavaa on miten tämä työ vaikuttaa liikenneratkaisuihin Suomen ja Norjan välillä.

Tarjouspyynnot loka23

Napapiirin pohjoispuolella tehdyssä OMV koeporauksessa on havaittu kaasua, mutta toistaiseksi ei kannattavia määriä. Velocette sijaitsee noin 300 kilometriä Sandnessjøenista länteen, 45 kilometriä Aasta Hanstenin kenttäkeskuksesta kaakkoon. Löytö on kuitenkin merkittävä sillä aikaisemmat poraukset eivät ole olleet onnekkaita. OMV jatkaa porauksia.

Uutisia Pohjois-Ruotsista

Talga Ab sai ympäristöluvan Vittangin grafiitti kaivokseen mutta kaivoksen käynnistäminen ei ihan vielä kuitenkaan ole varmaa sillä valitusoikeus korkeimpaan oikeuteen raukeaa 28.9. Vittangin kaivoksessa on luonnollista grafiittia joka sopeutuu akkumateriaaliksi paremmin kuin synteettinen grafiitti jota tehdään hiilestä ja öljystä. Grafiitti on tarkoitus kuljettaa Luulajaan jonne on suunnitteilla Talgan akkuanodi tehdas. Investoinnit Luulajaan ovat noin 300 milj euroa ja Vittangiin noin 200 milj euroa. Euroopan investointi-pankki on jo myöntänyt australialaiselle Talgalle 170 milj euroa lainan. Tehtaan on määrä käynnistyä 2025.

Skellefteån Northvoltin akkutehtaan uusille työntekijöille ei löydy asuntoja. Yli 400 työntekijää etsii parhaillaan asuntoa joten rakentaminen siellä jatkuu.

Bodenin uutta terästehdasta rakennetaan parhaillaan mutta myös siellä on pula asunnoista. Suunnitelmat työntekijöiden 1140 huoneen komplekseille on olemassa mutta valitusprosessit ovat käynnissä joten rakennuslupia ei vielä ole saatu.

Skellefteå Kraft hakee lupaa hiilidioksidin erotteluun heidän Hedensbyverket biovoimalaitokseen Skellefteån kunnassa. Muutos tarkoittaa, että sen jälkeen biopolttoaineita poltettaessa noin 90 % hiilidioksidista erotetaan savukaasuista ja tiivistetään. Ruotsin valtion Energiavirasto voi ostaa kyseisen hiilidioksidin varastoitavaksi jonka Skellefteå Kraft näkee heille hyvänä liiketoimintana. Kyse on noin 170 000 tonnista hiilidioksidia vuodessa. Biovoimalaitos tuottaa 350 GWh lämpöä, 130 GWh sähköä ja 40 000 tonnia pellettiä vuodessa.

Koillisväylällä tapahtuu

Kyseisen informaation tarkoitus oli aukaista mahdollisuuksia yrityksillemme. Yrityksillämme ei ole mahdollisuutta kyseistä informaatiota juuri nyt hyödyntää, joten pidämme Koillis-Venäjän ja Koillisväylän informaatiossa tauon. Norjalainen High North News löytyy osoitteesta www.highnorthnews.com/en

Lue koko BusinessOulun julkaisema Pohjois-Norjan sekä Pohjois-Ruotsin tarjouspyynnöt uutiskirje, täältä.