Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojektit tammikuussa 2023: 550 miljoonaa €.

Uutisia Pohjois-Norjasta

Elkem ASA – piihin liittyviä tuotteita maailmanlaajuisesti valmistava ja Pohjois-Norjassa sijaitseva yritys on päättänyt osittain rajoittaa tuotantoaan Norjassa sulkemalla väliaikaisesti kaksi uunia – yhden Thamshavnissa ja toisen Ranassa. Syy tähän on korkea sähkön hinta.

Troms Kraft AS, Magnora ASA ja Prime Capital perustavat Neptun Tromsø AS:n. Neptun Tromsø AS tulee tuottamaan vihreää ammoniakkia paikallisesta uusiutuvasta energiasta. Ammoniakkia käytetään merenkulun vihreänä polttoaineena. Hiilitön ammoniakki valmistetaan sieppaamalla typpeä ilmasta ja yhdistämällä se vihreään vetyyn. Vedyn (H2) ja ammoniakin (NH3) tuotantoprosesseissa käytettävä energia saadaan alueellisista vesi- ja tuulivoimaloista, jotka tuottavat uusiutuvaa ja puhdasta energiaa. Vuonna 2025 on tarkoitus tuottaa 20 000 – 35 000 tonnia ammoniakkia vuodessa ja kun laitos on valmis niin määrä nousee jo 70 000 tonniin. Laitosta suunnitellaan Grøtsundiin Tromssan ulkopuolelle.

Aker BP toimittaa Euroopan suurimman yksityisomistuksessa olevan teollisuusprojektin, joka muokkaa Sandnessjøenin (Mo I Ranan ulkopuolella) teollisuusympäristöä tämän vuosikymmenen loppuun. Valmistelut ovat jatkuneet lähes kaksi vuotta. Rakennussuunnitelmat ovat noin 200 miljardia NOK, mukaan lukien uusi keskus Pohjanmerelle – Yggdrasil. Tulossa on noin 80 miljardin NOK sopimukset norjalaisten yritysten kanssa, joista lähes 50 miljardia NOK Aker Solutionsille. Arviolta projekti käsittää noin 150 000 henkilötyövuotta. Aker BP arvioi lisäävänsä öljyntuotannon hieman yli 400 000 barrelista päivässä noin 525 000 tynnyriin vuonna 2028.

Uutisia Pohjois-Ruotsista  

Työttömyys Pohjois-Ruotsissa oli marraskuussa 4,5%. Ensi vuoden työttömyyden lasketaan kasvavan muualla Ruotsissa mutta ei Pohjois-Ruotsissa jossa on käynnissä useampi teollisuusprojekti.

LKAB, SSAB ja Vattenfall hakevat 4,9 miljardin SEK avustusta Ruotsin valtiolta Hybrit projektiinsa. Projektin kustannusarvio on 16,2 miljardia SEK. Hybrit projekti on raudan valmistusta ilman hiilidioksidia. Laitoksen on tarkoitus valmistua 2029. Samankaltaisia projekteja eri maissa on käynnissä jo noin 60.

Pajalan kaivos, Kaunis Iron, sai luvan jatkaa toimintaansa seuraavat 35 vuotta. Kaunis Iron sai myös luvan laajentaa kaivostoimintaansa kahdella uudella avolouhoksella Sahavaarassa sekä Palotievassa. Lupa annettiin 10 miljoonan tonnin malmintuotantoon vuosittain. Uusi lupa mahdollistaa 2 miljardin SEK investoinnin vuoteen 2025 mennessä. Kaivoksen liikevaihto 2021 oli 3 miljardia SEK ja se tuotti voittoa 1,2 miljardia SEK. Tämä uusi lupaprosessi kesti 4 vuotta.

Uusia projekteja ja yhdistyksiä on perustettu auttamaan maahanmuuttajia kotiutumaan paikkakunnalle. Esimerkkinä Expats & Friends yhdistys Skellefteåssa sekä Hej Hemby Pajalassa ja Polare Övertorneåssa. Heidän tehtävänä on auttaa perheitä soputumaan uuteen asuinpaikkaan järjestämällä urheilu- aktiviteettejä ja muita sosiaalisia tapahtumia sekä apua yhteyksissä viranomaisiin ja yrityksiin.

Koillisväylällä tapahtuu

Kyseisen informaation tarkoitus oli aukaista mahdollisuuksia yrityksillemme. Tämän hetken tilanteesta johtuen yrityksillämme ei ole mahdollisuutta tätä informaatiota hyödyntää, joten pidämme Koillis-Venäjän ja Koillisväylän informaatiossa tauon. Norjalainen High North News, josta löytyy infoa pohjoisen aktiviteeteistä, löytyy osoitteesta www.highnorthnews.com/en 

Lue koko BusinessOulun julkaisema Pohjois-Norjan sekä Pohjois-Ruotsin tarjouspyynnöt uutiskirje, täältä.