Pfeifer ostaa puunjalostusyritys Pölkyn

Itävaltalainen Pfeifer Holding GmbH on allekirjoittanut sopimuksen puunjalostusyritys Pölkky Oy:n ostosta. Kauppa vahvistaa Pfeiferin asemaa yhtenä Euroopan johtavista puunjalostusyrityksistä ja valmistelee sitä vastaamaan kansainväliseen kilpailuun. Pölkyn brändi, johto ja toiminnot jatkavat ennallaan.

Pölkky on ollut perustamisestaan, vuodesta 1968 alkaen Virranniemen perheen omistuksessa. Pölkky on Pohjois-Suomen suurin yksityinen puunjalostaja työllistäen 420 henkilöä, ja sen vuosittainen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa. Osana Pfeifer Groupia, se tulee jatkamaan suunnitellusti investointiohjelmaansa vuosina 2022–2024. 

Pfeifer Holding GmbH:n toimitusjohtaja Michael Pfeifer sanoo: ”Olemme innoissamme mahdollisuuksista, mitä kauppa tuo tullessaan. Pölkky on hyvin hoidettu perheyritys, jolla on osaava henkilöstö ja johto, ainutlaatuinen sijainti Pohjois-Suomen metsien äärellä sekä arvokas markkina-asema. Tämän vuoksi Pölkky tukee täydellisesti kasvustrategiaamme. Pfeifer Holdingin kolmihenkiseen johtoon kuuluu toimitusjohtaja Michael Pfeifer, tekninen johtaja Clemens Pfeifer ja talousjohtaja Ewald Franzoi.”

Perusteellisen analyysin lopputuloksena Pölkky paras vaihtoehto

Holdingin johto kävi perusteellisesti läpi analyysiprosessissaan kaikki ostovaihtoehdot muutaman viime vuoden ajalta. Lopulta Pölkky oli vaihtoehdoista paras. Sopimuksen myötä Pfeiferin johtokolmikko vahvistaa jatkavansa Pölkyn mittavien investointiprojektien ja toimintojen kehittämistä sekä laajentavansa Pfeifer Groupin asemaa vahvana toimijana globaaleilla sahatavaramarkkinoilla. 

Myös Pölkky Oy:n toimitusjohtaja Petteri Virranniemi painottaa ratkaisun hyötyjä: ”Minulle ja perheelleni yrityskauppa merkitsee yrityksen kehittymispotentiaalin vahvistumista, mahdollistaen Pölkylle kannattavan kasvun jatkumisen. Olen luottavainen, että voimme luoda uusia synergioita ja kasvattaa markkinapotentiaalia.”

Uusia näkökulmia Pfeiferille

Kaupan myötä Pfeifer Groupin henkilöstömäärä nousee noin 2600 työntekijään neljässä maassa. Ennustettu liikevaihto kasvaa 1.4 miljardiin euroon vuonna 2023.

Aiemmin Keski-Euroopassa toimineelle Pfeiferille yrityskauppa merkitsee strategisesti yhtenäistä kehitystä kohti Pohjois-Eurooppaa. Tämä merkitsee kiinnostavalle markkinalle astumisen lisäksi uuden, korkealaatuisen pohjoisen puun hankintalähteen avautumista. Tämä varmistaa yhtiön toimitusvarmuuden pitkässä juoksussa.

Pölkky tulee säilymään

Pölkyn brändi tulee säilymään aktiivisena Pfeifer Groupiin yhdistymisen jälkeen. Myös yrityksen johto tulee jatkamaan Petteri Virranniemen jatkaessa toimitusjohtajana, kun taas yrityksen hallitus järjestetään uudelleen. Yrityskauppa ei tule vaikuttamaan Pölkyn henkilöstöön, asiakkaisiin tai yhteistyökumppanuuksiin. Kaupan toteutuminen tulee tapahtumaan kilpailuviranomaisten hyväksynnän jälkeen, arviolta tammikuussa 2023. 

Pfeifer Group yrityksenä

Itävaltalainen Pfeifer Holding GmbH on perustettu 1948 ja sen johdossa on tällä hetkellä Pfeiferin perheen kolmas sukupolvi. Ennen Pölkyn yritysostoa, Pfeifer Groupilla on noin 2200 työntekijää kahdeksalla eri toimipaikalla Itävallassa, Saksassa ja Tšekissä. Yrityksen pääkonttori on Imstissä, Itävallan Tirolissa. 

Pfeifer Groupin tuotantolaitokset tuottavat vuosittain noin 4 milj. kuutiota sahatavaraa, joka jatkojalostetaan lopputuotteiksi. Pfeifer keskittyy tarkkaan määriteltyihin puurakentamisen ratkaisuihin (CLT, liimapuu, liimalevyt), valumuotteihin (betonivalumuottilevyt, valumuottipalkit), kuormalavakomponentteihin sekä energiatuotteisiin ja energiantuotantoon (pelletit, briketit, vihreä sähkö ja lämpö).

Pfeifer vie tuotteitaan 90 maahan. Pfeifer Groupin ydinmarkkinaa on Eurooppa, missä muodostuu 90 % sen myynnistä. Siellä Pfeifer on markkinajohtaja kolmikerrosmuottilevyissä ja puupuristeisissa kuormalavojen välituissa sekä yksi suurimmista sahatavaran, pellettien, valumuottipalkkien ja liimapuun valmistajista.

Pölkky yrityksenä

Pölkky on Pohjois-Suomen suurin perheomisteinen puunjalostusyritys. Korkealaatuinen tuotantoteknologia, luotettavat toimitukset, logistinen osaaminen ja vastuullinen henkilöstö muodostavat yrityksen, jonka slogan on ”Elämänlaadulla on juuret”. Sahat ja tuotantolaitokset sijaitsevat Kuusamossa (pääkonttori), Taivalkoskella, Kajaanissa, Kitkalla ja Oulussa. Sen vuosittainen sahatavaratuotanto on 700,000 m3 ja tuoteportfolioon sisältyy myös höylätty puu, painekyllästetty puu, liimapuu ja lastut sekä sahanpuru. Pölkyn viennin osuus on yli 70 prosenttia ja se vie tuotteitaan 35 maahan, mikä tekee yrityksestä merkittävän toimijan kansainvälisellä sahatavaramarkkinalla. 

Yhteydenotot

Maria Virranniemi, Pölkky Oy:n strategiajohtaja

maria.virranniemi@polkky.fi

+358 40 848 3783

Florian Singer, Pfeifer Groupin viestintä- ja markkinointijohtaja

florian.singer@pfeifergroup.com

+43 664 9674229

Kategoriat:Jäsenemme tiedottavat