Antell julkaisee Suomen vanhimman täytekakkureseptin

Omenahyveen klassikkoreseptiä pääsee nyt kokeilemaan kotikeittiössä.

Oululaislähtöisen lounas- ja henkilöstöravintolayritys Antellin tunnetuin tuote, Omenahyve, tekee paluun. Rakastettu Omenahyve on edelleen monien aktiivisessa makumuistissa, vaikka tuotetta ei enää valmistetakaan. Nyt Suomen vanhinta täytekakkureseptiä voi viimein kokeilla kotona.

Omenahyveen pitkä historia juontaa juurensa 1800-luvun loppupuolelle. Kyseessä on marenkikuoreen leivottu omenakakku, joka tarjoillaan vaniljakastikkeen kera. Antell julkistaa reseptin sen kehittäjän ja Antellin perustajan Katri Antellin nimipäivän kunniaksi marraskuun 25. päivänä.

“Alun perin Antellin leipomotoiminta alkoi, kun Katri sai lainaksi pussillisen jauhoja ja hän myi leipää Oulun torilla henkensä pitimiksi. Omenahyvettä on leivottu aikoinaan jo ensimmäisessä Antell-kahvilassa 1890-luvulla. Tuotteen erityisyyttä korostaa se, että sitä leivottiin myös sota- ja pula-aikana. Valmistamiseen tarvittavat ainesosat ovat yksinkertaisia, ja niitä sai ostettua myös kortilla”, Antellin hallituksen jäsen ja aikoinaan Antellin leipomon toiminnasta vastannut Annukka Lantto kertoo.

Antellin Omenahyveellä on vahva historia etenkin Oulun seudulla. Tuotetta valmistettiin päivittäin, ja Omenahyvettä tarjoiltiin jokaisessa Antellin kahvilassa. Tähän päivään asti resepti on ollut salainen, eikä tuotetta ole kuka tahansa päässyt valmistamaan.

“Omenahyve nousi tietynlaiseen kulttimaineeseen, onhan tuotteella pitkä historia jo Antellin alkuajoista lähtien. Leipomuksen maine on kiirinyt oululaisten lisäksi muidenkin suomalaisten kahvipöytiin. Nyt voimme iloksemme kertoa, että Omenahyve saapuu kotikeittiöihin”, sanoo Antellin tuotekehityspäällikkö Jarno Winberg.

“Monet entiset oululaiset veivät kotikaupunkivierailuiltaan Omenahyvettä tuliaisina ystävilleen ja sukulaisilleen. Teimme jopa yhteistyötä Oulun lentokentän myymälän kanssa, sillä uusien turvallisuuskäytäntöjen myötä tuotetta ei välttämättä päästetty turvatarkastuksesta läpi. Asiakkaat pystyivät tilaamaan Omenahyvettä lentokentän myymälään ja nappaamaan tuliaiset sieltä matkaan”, Lantto jatkaa.

Kotileipureita varten reseptiä on yksinkertaistettu leipomon valmistusmenetelmistä. Tuttuun ja herkulliseen makuun reseptiikan muutos ei vaikuta.

“Reseptin julkaisun myötä toivomme, että klassikkoreseptimme päätyy kotileipureiden kahvipöytiin ympäri Suomea yhä uudelleen ja uudelleen. Uskon, että ihmiset haluavat tunnelmoida historian havinaa, ja me haluamme, että Omenahyveen tarina jää elämään”, Winberg päättää.

Oulu yhdessä 35 muun pohjoisen Suomen kunnan kanssa valmistautuu Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026. Yksi keskeinen kulttuuriohjelma on Arctic Food Lab, joka tuo esiin alueen ruokakulttuuria.

”Osana ohjelmaa toteutamme ruokakirjan, joka esittelee vuodenkiertoa, ruokatapahtumia, ihmisiä sekä lempireseptejä. Antellin Omenahyve-resepti on valittu ensimmäiseksi julkaistavaksi reseptiksi kulttuuripääkaupunkivuoden Oulu2026-ruokakirjaan. Antell on oululaisen ruokakulttuurin historiassa merkittävä toimija, ja reseptin jakaminen kotikeittiöille on hieno teko”, sanoo Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Katso Omehyveen resepti tästä.

Lisätietoja medialle:

Annukka Lantto

Hallituksen jäsen, Antell
+358 40 038 1616
annukka.lantto@antell.fi 

Jarno Winberg
Tuotekehityspäällikkö, Antell
+358 20 770 2075
jarno.winberg@antell.fi

Piia Rantala-Korhonen
Toimitusjohtaja, Oulun kulttuurisäätiö
+358 44 703 1116
piia.rantala-korhonen@oulu2026.eu 

Niina Keränen
Projektipäällikkö, Oulun kulttuurisäätiö
+358 40 016 3987
niina.m.keranen@oulu2026.eu 

Antell

Suomen maukkain lounas- ja henkilöstöravintolayritys Antell tarjoaa herkullisia makunautintoja noin 70:ssä ravintolassa ympäri maan. Tarinamme alkoi Oulussa jo 1880. Osaamisemme ytimessä on monipuolinen, hyvää tekevä ja herkullinen ruoka. Haluamme olla mukana rakentamassa ja tukemassa asiakkaidemme hyvinvointia. Perheyrityksemme palveluksessa työskentelee noin 300 osaavaa ammattilaista. Kehitämme ravintola-alaa hyödyntämällä antellilaisten rautaisen ammattitaidon tukena uusimpia teknologioita, kuten tekoälyä.  www.antell.fi 

Kategoriat:Jäsenemme tiedottavat