Osaaminen on kiistatta yksi menestymisen avaimista ja sen merkitys ymmärretään myös kansainvälisessä päätöksenteossa. Euroopan Unioni on julkaissut kilpailukykykompassin, jossa osaaminen ja laadukkaat työpaikat ovat yksi horisontaalisista mahdollistajista. Suomen kilpailukyvyn ja menestymisen kannalta on tärkeää, että päätöksenteossa niin EU:ssa kuin Suomessa tehdään edelleen toimia, joilla tuetaan koulutustason nostamista ja jatkuvan oppimisen vahvistamista.
Suomessa aikuisväestö on perustaidoiltaan maailman huippua kaikilla koulutusasteilla. Haasteena kuitenkin on, että tämä erinomainen osaaminen ei näy tuottavuutena. Jo usean vuoden ajan Suomen tuottavuuskehitys on ollut kilpailijamaita heikompaa. Vaikka yrityksissä panostetaan tutkitusti työssäoppimiseen ja kannustetaan kokeilemaan uusia asioita, on osaamista ja sen kehittymistä tuettava myös työelämän ulkopuolella olevilta esimerkiksi huolehtimalla riittävistä aikuiskoulutuksen mahdollisuuksista ja kuntouttavasta toiminnasta.
Parhaillaan meillä täällä Suomessa on käynnissä suuri murroskausi, kun hyvinvointialueet edelleen vakaannuttavat toimintaansa, eikä työllisyysalueidenkaan muutos ole vielä kokonaan valmis. Myös valtiontalouden tasapainottaminen aiheuttaa muutospainetta ja näkyy palvelujen leikkauksina. Nämä leikkaukset heijastuvat kuntouttavaan toimintaan, kun osa palveluiden piirissä olleista henkilöistä tipahtaa niiden väliin.
Maassamme on noin 300 000 henkilön joukko, joiden luku- ja numerotaidot ovat heikot nyky-yhteiskunnassa ja työelämässä pärjäämiseen. Onkin hyvä muistaa, että EU:n kilpailukykykompassissa korostetaan sosiaalisten oikeuksien pilariin perustuvan tuloksellisen sosiaalipolitiikan sekä yhtäläisten mahdollisuuksien ja työmarkkinoille pääsyn merkitystä kilpailukykyisen Euroopan rakentamisessa.
Suomen menestyksen ja hyvinvoinnin edellytys on tuottavuuden parantaminen. Osaamisen osalta se tarkoittaa pitkäjänteistä panostusta osaamisen kehittämisen mahdollisuuksiin. Meillä on vahva koulutuspohja ja aikuisväestö, jonka osaaminen kuuluu maailman parhaimmistoon. Nyt on varmistettava, että tämä osaaminen kääntyy myös tuottavuudeksi. Aikuiskoulutus on Suomelle kilpailuetu, jota ei ole vara menettää koulutukseen kohdistuvien leikkausten myötä.
Mari Viirelä, Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja