Osakeyhtiön veroilmoituksen laatiminen



Osakeyhtiön tuloverotuksen keskiössä on vuosittain annettava veroilmoitus ja sen oikeellisuus. Tilikauden aikaiset tapahtumat täytyy ilmoittaa oikealla tavalla ja oikeissa kohdissa veroilmoituksella ja sen lukuisilla liitelomakkeilla.

Verotuksen tulos perustuu kirjanpidon tulokseen ja se on sieltä johdettavissa, mutta on muistettava, että tulojen veronalaisuutta, menojen vähennyskelpoisuutta sekä jaksottamista koskevat kysymykset ratkaistaan verolainsäädännön perusteella. Verotusta koskeva sääntely muodostaa siis oman itsenäisen kokonaisuutensa, vaikka verotus onkin monelta osin kirjanpitosidonnaista. Siksi veroilmoituksen täyttäminen edellyttää kirjanpidon ja verotuksen välisten erojen ymmärtämistä ja verolainsäädännön tuntemista.

Yleisimmät erot kirjanpidon ja verotuksen tuloksen välille muodostuvat esimerkiksi verovapaista osinkotuloista, osin vähennyskelvottomista edustusmenoista ja verotuksessa tehtävistä erityisistä vähennyksistä kuten koulutusvähennyksestä. Näiden erien ilmoittaminen on vielä jokseenkin yksinkertaista.

Hieman monimutkaisempaa on poistojen ja erilaisten verotuksessa vähennyskelvottomien arvonalentumisten ja menetysten käsittely. Hankalimmat asiat liittyvät usein esimerkiksi irtaimen käyttöomaisuuden ja osakeomistusten luovutusten ilmoittamiseen sekä korkotulojen ja -kulujen ilmoittamiseen silloin, kun korkovähennysrajoitukset soveltuvat. Näihin teemoihin liittyy usein myös hyvin tulkinnanvaraisia kysymyksiä, joita voi olla hankala ratkaista sillä hetkellä, kun ilmoitusta antaa. Silloin erityisesti on tärkeä ymmärtää, miten erät kannattaa ilmoittaa veroilmoituksella siten, että vältetään riski veronkorotuksesta.

Veroilmoituksella ilmoitetaan yhtiön verovuoden verotettavan tulon lisäksi yhtiön verotuksen nettovarallisuus, joka jää joskus liian vähälle huomiolle. Osittain tämä johtuu siitä, ettei Verohallinto tunnu olevan kovinkaan kiinnostunut varallisuuslaskelmalla ilmoitettujen tietojen oikeellisuudesta, vaikka verotuksen nettovarallisuus voi poiketa huomattavan paljon kirjanpidon nettovarallisuudesta. Asia on merkityksellinen erityisesti henkilöomisteisissa yhtiöissä, joissa nettovarallisuus vaikuttaa suoraan omistajien osinkoverotukseen.

Veroilmoituksella käsitellään myös esimerkiksi yhtiön omistukseen liittyviä tietoja, omistajille maksettujen suoritusten määriä, omistuksessa tapahtuneita muutoksia ja verovuoden aikana tapahtuneita yritysjärjestelyitä. Ilmoituksella annetaan siis huomattava määrä tietoja, joiden kaikkien tulisi olla oikein. Virhe tiedoissa johtaa lisäselvityspyyntöihin ja herkästi myös veronkorotukseen.

Verohallinnon kattavasta lomakkeiden täyttämistä koskevasta ohjeistuksesta ei välttämättä aina löydy apua, varsinkaan tulkinnanvaraisissa tilanteissa, ja silloin verolainsäädännön ja sen tulkintaperiaatteiden tunteminen korostuu. Siitä on myös apua verosuunnittelussa. Usein verotettavaan tulokseen voidaan vaikuttaa sallituilla keinoilla, ja vaikka suunnittelu olisi hyvä tehdä tilinpäätösvaiheessa, optimointia voidaan tehdä vielä veroilmoituksen täyttämisen yhteydessäkin.


Kirjoittaja: Hanna-Leena Rissanen, Senior Manager, Private Tax / Business Tax Services, EY Advisory Oy, +358 45 260 5946, Hanna-Leena.Rissanen(at)fi.ey.com

Hanna-Leena kouluttaa meillä Osakeyhtiön veroilmoitus ja tilinpäätöshetken verosuunnittelu -koulutuksessa 28.1.2025 Oulussa/etänä – LUE LISÄÄ

Kategoriat:Koulutus, Lainsäädäntö, Verotus, Talous