Hallitusohjelmaan kirjattu Pohjoinen ohjelma on juuri ollut lausuntokierroksella. Pohjoisen rooli on tunnistettu tärkeäksi sekä koko Euroopan turvallisuuden että Suomen kehityksen kannalta erityisesti alueen luonnonvarojen, logistisen sijainnin, teknologiaosaamisen ja matkailupotentiaalin ansiosta.
6G-teknologian edistäminen sekä luonnonuhkien varautumisen osaamiskeskus ovat esimerkkejä siitä, miten Pohjois-Suomi voi vahvistaa tutkimus- ja innovaatiotoimintaansa. Panostukset teknologiseen kehitykseen ja arktiseen tutkimukseen nähdään tärkeinä askeleina alueen kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen turvaamisessa. Tavoitteena on rakentaa kansainvälisesti merkittäviä osaamiskeskittymiä alueelle.
Suomen, Ruotsin ja Norjan välisen yhteistyön tiivistäminen strategisen ohjelman kautta on keskeinen tavoite. Ohjelman tarkoituksena on edistää yhteisiä työmarkkina-, investointi-, energia- sekä tutkimus- ja kehityshankkeita, jotka hyödyttävät pohjoisten alueiden taloutta ja yhteiskuntaa. Tämä korostuu erityisesti geopoliittisessa kontekstissa sekä EU- ja Nato-yhteistyön kautta.
Pohjoisen alueella edistetään kestävää kasvua ja pyritään nopeuttamaan teollisia investointeja. Tämä sisältää lupaprosessien sujuvoittamisen ja puhtaan energian hankkeiden priorisoinnin. Mikro- ja pk-yritysten tukeminen on olennaista, ja tavoitteena on houkutella uusia investointeja sekä parantaa alueen kilpailukykyä.
Työvoiman houkutteleminen ja pysyvyys ovat kriittisiä Pohjois-Suomen kehitykselle. Tämä sisältää kansainvälisten osaajien rekrytoinnin, opiskelijoiden tukemisen, sekä koulutuksen resursoinnin erityisesti teknologian, kaivosalan ja metsätalouden aloilla. Työvoimapolitiikassa korostetaan myös alueellista yhteistyötä ja erityistarpeiden huomioimista.
Pohjoisten alueiden toimivien tie- ja rautatieyhteyksien kehittäminen Ruotsin ja Norjan satamiin on ensisijaista. Tämä sisältää mm. raideleveyskokeilut, Narvikin ja Tromssan raideyhteyksien selvitykset sekä toimintavarmaa jäänmurtokalustoa koskevat toimenpiteet.
Tavoitteena on varmistaa taloudellinen ja turvallisuuspoliittinen saavutettavuus, erityisesti länsi–itä-suuntaisten liikenneyhteyksien osalta. Alueen yhteistyö Suomen, Ruotsin ja Norjan kanssa on keskeistä, ja sen strategiselle ohjelmalle ehdotetaankin neuvottelukunnan perustamista.
Kokonaisuudessaan Pohjoisen ohjelman peruslinjaukset ovat elinkeinoelämän kannalta monelta osin hyvin kannatettavia ja toivomme, että ne siirtyvät sujuvasti vastuuministeriöiden toteutukseen – jo ensi vuoden aikana.
Kirjoittaja: Jari P. Tuovinen, toimitusjohtaja, Oulun kauppakamari