Antell näyttää asiakkailleen lounasannoksen hiilijalanjäljen

Ruokailijat voivat seurata syömiensä lounaiden hiilidioksidikuormaa henkilöstöravintolayhtiö Antellin ravintoloissa. Lounaan suuntaa antavan hiilijalanjäljen voi tarkistaa kätevästi Antell-sovelluksessa.

Terveellisyys ja monipuolisuus ovat jo pitkään olleet tärkeitä suomalaisille lounasruokailijoille, mutta myös ruoan ilmastovaikutuksista on tullut entistä merkityksellisempää, kertoo Antellin kehityspäällikkö Karoliina Hannula.

”Vastuullisten valintojen tekeminen omalla lautasella on yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Uskomme, että lounaan hiilidioksidikuorman seuraaminen innostaa asiakkaita tarkastelemaan omaa hiilijalanjälkeään myös laajemmin.”

Antellin mobiilisovellus kertoo asiakkaalle lounaan hiilidioksidikuorman lisäksi aterian ravintoarvot. Asiakkaan tarvitsee vain kertoa sovellukselle, mitä on lautaselleen valinnut ja arvioida annoksen koko. Lisäksi sovelluksessa voi tarkastella Antellin ravintoloiden lounaslistoja, lähettää asiakaspalautetta sekä tehdä ennakkotilauksia.

Antell on mukana myös Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen Hiililounas-hankkeessa, jossa tuotetaan tietoa kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljestä ja kehitetään ilmastoystävällisempää lounasruokailumallia.

Ruoan ympäristökuorman arviointiin tarvitaan paljon dataa

Sitran arvion mukaan keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä 18 prosenttia muodostuu ravinnosta. Hannulan mukaan ravitsemuksen ympäristökuorman arvioiminen on kuluttajalle kuitenkin usein haastavaa.

”Tietoa eri raaka-aineista voi olla vaikea saada, ja etenkin ravintolaruoan kohdalla se on kuluttajalle liki mahdotonta. Tämän takia halusimme tuoda sovellukseen tarkasteltavaksi myös lounaan hiilijalanjäljen.”

Antellilla lounaan hiilijalanjälkeen lasketaan sekä valmistuksessa syntyneet päästöt että käytettyjen raaka-aineiden hiilidioksidipäästöt koko niiden elinkaaren osalta. Antellin ravintolat käyttävät ruokatuotannon suunnitteluohjelma Jamixia ja yhteistä reseptiikkaa, minkä ansiosta lautaselle päätyvän ruoan ravintoarvoja ja hiilijalanjälkeä voidaan arvioida verrattain tarkasti.

”Koska raaka-aineet ja reseptiikka ovat meillä tarkkaan tiedossa, pystymme tarjoamaan asiakkaille paljon dataa heidän syömästään ravinnosta. Samalla voimme itsekin seurata tehokkaasti koko ravintolaketjumme ympäristökuormaa ja monia muita asioita, joiden avulla kehitämme toimintaamme entistä vastuullisemmaksi”, Hannula kertoo.

Antell panostaa vahvasti digitalisaation hyödyntämiseen toiminnassaan. Alkuvuodesta 2022 yrityksessä otettiin käyttöön ruokalistoja optimoiva tekoäly, joka tuo vaihtelua listalle, tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä.

”Haluamme olla ravintola-alan suunnannäyttäjiä. Uskomme, että digitaalisilla työkaluilla on paljon annettavaa niin ruokia laittaville kuin niitä ravintoloissamme nauttiville ihmisille”, Hannula sanoo.

Tutustu Antell-sovellukseen täällä. Sovelluksen voi ladata Google Playsta tai AppStoresta.

Lisätietoja medialle:

Karoliina Hannula, kehityspäällikkö, Antell
+358 20 770 2072. karoliina.hannula@antell.fi

Nina Taipaleenmäki, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Antell
+358 20 770 2060, nina.taipaleenmaki@antell.fi

Kategoriat:Jäsenemme tiedottavat